Parket od Javora

JAVOR

Karakteristike i tehnički podaci:
javor1Boja od svijetlosmeđe do bijelo-ružičaste. Fina struktura. Ravna vlakna. Srednje usukavanje. Srednja nervoza drveta. Srednja tvrdoća. Srednja postojanost. Vrlo niska oksidacija.
Srednja specifična težina na 10% vlage: g/cm3 0.630
Tvrdoća: Brinell Kg/mm2 3.70 Janka Kg/cm2 800
Srednja dubina otiska: 215
Srednja vrijednost usukavanja: 2.00

 

Extra – Ex/Exa
Klasa “Extra” je sastavljana od miješanih prugastih, sličnih godovima i nepravilnih vlakana. Boja je gotovo jednolična, ali se dozvoljavaju male tamnije brazde i nepravilnosti koje su karakteristične za tu vrstu drveta. Klasa je podijeljena u dva tonaliteta: EX (svijetli) i EXA (ružičasti).

 

Standard – St
Klasa “Standard” je sastavljena od prugastih, u obliku godova i nepravilnih vlakana. Boja nije homogena već su prisutne manje brazde, kvržice, nepravilnosti i pjegasta zatamnjenja???.

 

javor2Brown – Br (smeđa)
Klasa “Brown” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima i nepravilnih vlakana. Boja je od bijelo-ružičaste do smeđe (kao boja srčike stabla), s vidljivim brazdama, kvržicama, neravninama i pjegasta zatamnjenja???.

 

Nodino – N   (kvrgasto)
Klasa “Nodino” je sastavljena od prugastih, u obliku godova i nepravilnih vlakana. Boja nije homogena već ima tamnijih brazdi, nepravilnosti i kvržica.

Toleriraju se: mrlje od plijesni, pukotine od dozrijevanja drveta i ljuštenja uslijed obrade.