Afrormosia

Karakteristike i tehnički podaci

Srčika je zlatno-smeđe boje koja ponekad ide prema smeđe-maslinastoj. Fina struktura. Vlakna su pravilna, ali često isprepletena. Usukavanje od srednjeg prema niskom. Niska nervoza drveta. Visoka trajnost. Tvrdoća od srednje prema srednje visokoj. Visoka oksidacija.

Srednja specifična težina na 10% vlage: g/cm3 0.76
Tvrdoća: Brinell kg/mm2 3.70     Janka kg/cm2 810
Srednja dubina otiska: 216
Srednja vrijednost usukavanja: 2.32

afromasi1

 

Extra rigata – A – AS – A1 = Ekstra prugasto
Klasa “Extra rigata” je sastavljena od prugastih, ravnih i prilično paralelnih vlakana, povremeno nagnutih. Boja je zlatna s tamnijim šarama i brazdama od minerala. Boje su relativno jednolike, a dostupne su u tri tonaliteta prilično različita koja se oksidacijom ujednačuju.
 
 
 

Prima fiammata – AFC – AF – AFS        =  Prima u obliku godova
Klasa “Prima fiammata” je sastavljena od prugastih, širokih nagnutih vlakana i vlakana u obliku godova i “uzburkanim” vlakana. Boja je srednje svijetlozlatna s izrazitim šarama u obliku godova. Moguće su manje kvržice i brazde od minerala. Boja nije jednolika, ali se oksidacijom ujednačuje. Boja se dijeli u tri tonaliteta: AC (svijetlozlatna boja), A (srednja zlatna boja) i AS (boja duhana).

 

afromasi2

Mista – AFM = Mješovito
Klasa “Mista” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima i nepravilnih vlakana s tamnim brazdama u kontrastnoj boji što stvara dojam “prožiljenosti”; takav efekt se postiže oksidacijom. Prisutne su i manje neravnine i kvržice te nakupine minerala.

 

afromasi3
Nodino – N = Kvrgasto
Klasa “Nodino” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima i nepravilnih vlakana s kvržicama. Boje su kontrastne od žute do kestenaste s plavkastim prugama od plijesni i/ili gljivica.
Dopušteni su mali crni trgovi insekata, nakupine minerala i ljuštenja od obrade.

Rustico – X – D.D.
Klasa “Rustico” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima i nepravilnih vlakana, s većim kvržicama. Boja je od žute do kestenaste s izrazitim brazdama. Dozvoljene su plavkaste pločice, crni otisci, nakupine minerala, ljuštenja uslijed obrade i tragovi bjelike.
Komercijalno ime: Doussie´, Apa, Chanfuta, Lingue, PapaoBotaničko ime: Afzelia Africana, Afzelia Bella, Afzelia Pachyloha