Doussie´ Africa

Karakteristike i tehnički podaci

doussie1
Srčika je zlatno-smeđa ili riđasta. Struktura je gruba, a vlakna su često isprepletena. Usukavanje je posebno nisko, a nervoza drveta umjerena. Visoka tvrdoća. Dobra stabilnost. Visoka oksidacija.
Srednja specifična težina na 10% vlage: g/cm3 0.80
Tvrdoća: Brinell kg/mm2 4.00 Janka kg/cm2 800
Srednja dubina otiska: 212
Srednja vrijednost usukavanja: 1.3

 

Extra rigata – A – A1 = Ekstra prugasti
Klasa “Extra Rigata” je sastavljena od prugastih, ravnih, dugačkih i isprepletenih vlakana s lagano crnim obilježenim vlaknima. Toleriraju se nepravilnosti u tonalitetu i manje nakupine minerala. Boje su prilično jednolike i dijele se u dva osnovna prilično različita tona.
Lakiranjem mogu na površini nastati bijeli krugovi zbog kemijske reakcije između minerala i kiselosti laka.

Prima PR – AFC – AF – AFS
Klasa “Prima” je sastavljena od širokih, prugastih jako isprepletenih vlakana, djelomično u obliku godova. Ostale karakteristike kao kod prethodne klase. Boja se dijeli u tri tona: AFC (srednje svijetli), AF (srednji) i AFS (tamni, riđasti).Rosso – Rosso = Crveni
Klasa “Rosso” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima, isprepletenih i nepravilnih vlakana koja su često kružna ili valovita.
Boja je izrazito crvena. Toleriraju se manje neravnine u vlaknima i nakupine minerala. Boje nisu jednolike.

doussie2Mista – AFM = Mješovito
Klasa “Mista” je sastavljena od prugastih, isprepletenih, često poprečnih i ponekad u obliku godova pa i kružnih i valovitih i cik-cak vlakana.
Boje vlakana su prilično naglašene i različite, od blijedožute do tamnocrvenkaste. Ima i manjih nakupina minerala koje se još više ističu nakon korištenja lakova. Toleriraju se žuto-oker i sivo-crne mrlje koje mogu biti i prilično velike.
Rustico – X
Klasa “Rustico” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima i jako nepravilnih vlakana s kvržicama promjera oko 2 cm s jakim kontrastom u boji od žuto-ružičaste do crveno-rumene.
Dozvoljene su nakupine minerala više ili manje izrazite, tragovi bjelike često vrlo veliki, mali crni tragovi, pukotine nastale uslijed dozrijevanja drveta i ljuštenja nastala uslijed obrade.
doussie3

Nodino – N = Kvrgasto
Klasa “Nodino” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima i nepravilnih vlakana s kvržicama promjera maksimalno do 1 cm. Tonovi su kontrastni od žuto-ružičastih do crveno-rumenih.
Dozvoljene su nakupine minerala većeg ili manjeg promjera. Toleriraju se mali crni tragovi, pukotine od dozrijevanja i ljuštenja nastala u obradi.