Bukva parket

BUKVA

Karakteristike i tehnički podaci:
bukvaparena1Ružičasta boja. Fina struktura. Ravna vlakna. Srednje usukavanje. Srednja nervoza drveta. Tvrdoća srednja do veća.
Srednja postojanost. Postupak parenja, kao i kod oraha i bagrema, daje karakterističnu boju smanjujući vrijednosti usukavanja i nervoze drveta koje ipak ostaju prilično visoke.
Srednja specifična težina na 10% vlage: g/cm3 0.7
Tvrdoća: Brinell Kg/mm2 4.5 Janka Kg/cm2 820
Srednja dubina otiska: 190
Srednja vrijednost usukavanja: 2
Extra – Ex/A/As
Klasa “Extra” je sastavljena od prugastih, u obliku godova i slabo zakrivljenih vlakana, s laganom izbrazdanošću zbog parenja. Moguće su neravnine i zrcaljenja. Klasa je podijeljena u tri tonaliteta: EX (svijetli), A (srednji) i AS (tamni). Moguća je nehomogena boja koja vremenom posvijetli i ujednači se.
Standard Vario
Klasa “Standard” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima i nepravilnih vlakana. Mogući su kontrasti zbog izbrazdanosti bijelim vlaknima. Dozvoljene su manje kvržice. Mogući su svijetli krugovi i/ili mrlje i zrcaljenja. Oksidacijom se različiti tonovi ujednačuju.

 

bukvaparena2Macchiato – M (mrlja, išarano pjegama)
Klasa “Machiato” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima i nepravilnih vlakana. Boja je od nježno ružičaste do tamnoružičaste s različitim tonovima između.
Dopuštaju se: mrlje od plijesni, starenja, minerala i sušenja, male tamne kvržice promjera maksimalno do 3 mm, mali “grozdići”, bijele i/ili sive brazde i mala ljuštenja.
Nodino – N  (kvrgasto)
Klasa “Nodino” je sastavljena od prugastih, sličnih godovima i nepravilnih vlakana. Boja je od nježno ružičaste do tamnoružičaste s različitim tonovima između.
Toleriraju se mrlje od plijesni, dozrijevanja, minerala i sušenja.
Toleriraju se kvržice promjera maksimalno do 1 cm, mali “grozdići”, brazde različitih boja i ljuštenje nastalo uslijed obrade.